Napriek tomu, že v našej krajine nie je veľmi populárna turistika a prechádzky po našich lesoch, za určitým účelom predsa len niektorí ľudia do lesa vkročia. Okrem práce a ťažby dreva to ešte býva veľmi obľúbená činnosť najmä na vidieku: zbieranie hríbov.

houby

Je to nebezpečné?

Niektorých ľudí pri otázke zbieranie hríbov napadne stále tá istá pripomienka. Nie je to nebezpečné? Nemôže sa človek pomýliť a namiesto dobrej praženice či smažených hríbov sa jednoducho otráviť? No, určité obavy sú namieste. Avšak skúsený hubár sa vám pri tejto vašej bojazlivej otázke vysmeje priamo do tváre a povie, že on huby predsa dokonale pozná. A musíme povedať, že vo väčšine prípadov je to naozaj tak. Nebezpečenstvo tu však je. Ale číha najmä na sviatočných hubárov, ktorí si v atlase prečítajú niečo o týchto rastlinách a už sa považujú za dokonalých odborníkov. Práve na takýchto môže číhať nebezpečenstvo, že sa zmýlia při rozpoznávaní jedovatých, jedlých alebo hoci len nejedlých druhov húb a hríbov.

Ako sa stať tým správnym a spoľahlivým hubárom

Nuž, ako prvý krok ku poznávaniu a rozoznávaniu hríbov je potrebné aj naštudovať si kvalitný rastlinný atlas. Avšak okrem toho je určite veľmi užitočné absolvovať zbieranie húb a hríbov aj s nejakým skúseným a dlhoročným hubárom. Pretože mnohé veci vyzerajú naživo inak ako v atlase. Napríklad v atlase sa nenaučíte, ako ktoré huby voňajú. Môžete sa naučiť rozoznávať len ich výzor. Iste, to je veľmi dôležité. Ale nemusí to byť dostačujúce.

mech

Začnite tým najjednoduchším

Aj medzi hríbami a hubami existujú druhy, ktoré si určite nemôžete pomýliť. Vrelo odporúčame začať práve tými najjednoduchšie rozpoznateľnými hríbami. Alebo zaujímavá možnosť je napríklad len chodiť po prírode s atlasom a spoznávať, ako hríby a huby z atlasu vyzerajú naživo. Nemusíte ich hneď zbierať!
Zbieranie hríbov má svoje úskalia, avšak praženica alebo smažený dubák je pochúťka, kvôli ktorej sa oplatí aj trochu riskovať. A hlavne nebojte sa a nezavrhujte túto zaujímavú a chutnú záľubu.